Skip to main content

Fogíny ápolasi tanácsok

"A fogíny állapotát nagyon egyszerű módszerrel otthon is ellenőrizhetjük:"

két ujjal húzzuk felső ajkunkat a fogsorunk fölé, majd ismételjük meg ezt a vizsgálatot szájunk alsó részén is. 
Amennyiben az ínyünk vörös, duzzadt, tasakos, érintésre fájdalmas vagy pedig a fogak tövénél láthatóan visszahúzódott (úgy látszik, mintha a fogak megnyúltak volna), akkor bizony lépnünk kell. Keressük fel fogorvosunkat.! A fogínyproblémák az életkor előrehaladtával a lakosság nagy részénél előbb-utóbb jelentkeznek, de hogy kinél mikor és milyen mértékben jelentkezik, az függ a helyes száj- és fogápolástól, a fogászati szűrések rendszeres elvégzésétől, valamint a fogíny tápanyagokkal való ellátottságától. Nagyon fontos, hogy ugyanúgy odafigyeljünk az ínyünk ápolására és egészségesen tartására is, mint fogaink napi tisztítására és rendszeres karbantartására. A félévente esedékes fogorvosi ellenőrzések a fogíny állapotát is hivatottak vizsgálni.

Tippek a gyulladt fogíny ápolására:

  • Naponta háromszor alaposan mosson fogat! Ha a fogíny vérezni kezd, ne hagyja abba, de gyengédebben tisztítsa tovább!

  • Minden étkezes és nassolás után gondosan mossa meg fogát, ínyét és a nyelvét is, egy puha sörtéjű fogkefével! Alaposan mossa meg a fogak külső, belső és rágófelszíneit, ügyeljen a fognyak-ínyszél találkozásának tisztán tartására is. A tömött fogak és a fogpótlások (koronák, hidak) tisztítása is rendkívül fontos a tömések, pótlások mellett kialakuló másodlagos fogszuvasodás, fogínygyulladás megelőzése miatt.

  • Legalább naponta egyszer tisztítsa ki a fogközeit fogselyem vagy fogpiszkáló segítségével!

  • Használjon lágy sörtéjű fogkefét és kifejezetten a fogínygyulladás kezelésére kifejlesztett fogkrémet!

  • Ezenkívül naponta egyszer - lehetőleg az esti lefekvés előtt - használjon az ínygyulladás kezelésére alkalmas szájvizet!

  • Félévente keresse fel fogorvosát, hogy a kialakuló ínygyulladást időben fel lehessen ismerni és a kezelést elkezdeni!

  • Folytasson kiegyensúlyozott diétát, amelyben csökkenti a hozzáadott cukor mennyiséget! Öblögessen orbáncfűteával, az enyhíti a fogínyvérzést!

  • Gondoskodjunk arról, hogy ínyünk hozzájusson az egészséges működéséhez szükséges tápanyagokhoz!"

Fogíny ápolasi tanácsok